Medicana Bahçelievler Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Gençbay , zeytinyağının kalp krizi ve buna bağlı ölümleri azalttığını belirterek, 'Zeytinyağının içindeki kuvvetli antioksidanlar kötü kolesterolün oksidasyonunu önler ve anti-aterojenik etki gösterir.' ifadelerini kullandı.
Gençbay, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada zeytinyağının kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü artırdığını ayrıca pıhtılaşmayı engelleyici, kanı sulandırıcı etkisinin olduğunu aktardı.
Zeytinyağının kalp krizi ve buna bağlı ölümleri de azalttığını dile getiren Gençbay, şunları kaydetti:
'Zeytinyağının içindeki kuvvetli antioksidanlar kötü kolesterolün oksidasyonunu önler ve anti-aterojenik etki gösterir. Bu üç önemli etki mekanizması dışında başka etkenler de vardır. Kan basıncını düşürmesi, diyabeti önlemesi gibi diğer ikincil etkenler de kalp hastalığına yakalanma oranını azaltır. Dr. Ancel Keys’in 1968'de biten '7 ülke çalışması' nda kalp krizi sayısı Giritlilerde on binde 26 iken, hayvansal yağı çok tüketen Kuzey Finlandiya’da on binde 1074 idi.
Giritlilerin Batı’ya oranla daha fazla yağ tüketmelerine rağmen kolesterolleri daha düşük çıkmaktaydı. PREDİMED çalışmasında akdeniz diyeti ile beslenen kişilerin beyne giden ana damarlarındaki damar sertleşme indeksi daha düşük saptanmıştır. Atina’da, salata veya sos şeklinde, yemek harici zeytinyağı tüketen kişilerde kalp hastalığına yakalanma riski yüzde 37 daha az bulunmuştur. EPİC çalışmasında, 1 çorba kaşığı ilave sızma zeytinyağı tüketenlerde kalp hastalığı oluşma riskini yüzde 14 düşürmüştür.” ifadelerini kullandı.